TÜRKİYE 10 YILDA F KLAVYEYİ KAYBETTİ

Geçtiğimiz günlerde uzmanlar, Türkçe'yi hızlı yazmaya en uygun klavye olan ancak kullanım oranı yüzde 10'lara gerileyen F klavyenin yaygınlaşmasının önemine işaret etti. Türkiye Bilişim Derneği' den yapılan

açıklamada dünya genelinde Latin harflerini kullanan 4 klavyeden birinin F klavye olduğunu bildirdi.

Yine aynı açıklamada; '' F klavyenin yaygın kullanılması, Türkçe hızlı metin yazma, verimli metin yazma açısından doğru olandır. Çok hızlı yazanlar için F klavyede dakikada 100 kelime yazılıyorsa Q klavyede bu hız yarıya düşer. F klavyenin, Türkçenin harf ve kelime diziliş yapısına uygun olduğu bilimsel olarak da tespit

edildi. Sürekli Türkçe yazan ve hız gerektiren mesleklerde, F klavye kullanımı büyük fark yaratır. Türkiye, F ile klavye hızında dünyada en yüksek başarıları kazanan ülkelerin başında geliyor. Dünya şampiyonları hep Türkiye’den çıkıyor. Bu şampiyonalarda tüm yarışmacılar kendi klavyesini kullanıyor. '' kaydedildi.


İngilizce için üretilen Q klavyenin daktilo kullanılan dönemlerde harflerin birbirine karışmasıyla oluşan kitlenmelerin önüne geçmek üzere üretildi, ancak hızlı yazıma uygun bir klavye değil. Q klavye, İngilizcede yavaş yazmak için üretilmiş bir klavye. O dönemlerde daktilolarda birbirine yakın tuşlar olması nedeniyle kitlenmeler yüksekti. Sık kullanılan harflerin birbirinden uzaklaştırılması için Q klavye ortaya çıktı. Bu nedenle Q klavye, hızlı yazma için verimli değil, aksine çok verimsiz bir klavye tipi.Son 10 yılda Q klavyenin, tüm klavyelerin % 90’ını oluşturdu. F klavye oranı ise yüzde 10 dolayında kaldı. Türkiye, hızlı yazıma çok uygun verimli bir standart olan F klavyeyi son 10 yıldır kaybetmiş durumda.


Önümüzdeki dönemde okullarda F klavye standardının yeniden getirilememesi durumunda bu klavyenin yakın zamanda ortadan kalkacağını aşikar.

F klavye kullanımının yaygınlaşması için küçük yaşlarda alışkanlık kazandırılması gerekmekte. İlköğretim okullarından itibaren F klavye eğitimine başlanması durumunda 10 yıl içinde istenen kullanım oranının yakalanabileceği düşünülmekte.

F klavyenin ise 1955 yılında bir standart haline dönüştürülerek yoğun olarak kullanılmaktayken giderek yaygınlığı azaldı.


Avrupa ve ABD’de bakmadan 10 parmak klavye kullanıcılarının yüzde 85 oranındayken Türkiye’de ise bu oranıyüzde 4 ' ü geçmemekte. On parmakla bakmadan F klavye ile yazı geliştirildiğinde ise zamandan büyük tasarruf sağlancak.


Dünyada kendi klavyesini yaratmış 4 ülkeden biri olan Türkiye, F klavye ile dilimize ve on parmak kullanımına en uygun klavyeyi yaratmıştır. F klavye için farkındalık yaratılmalı ve çok geç kalınmamalıdır.


Kaynak: radikal

0 yorum: